fbpx

Nielaus: Møbeldesign, kvalitet & håndværk siden 1959

Den danske møbelproducent Nielaus i Bramming har rødder helt tilbage fra de første danske designklassikere, der skabte grundlaget for den enestående danske møbelarkitektur, der er anerkendt og elsket over hele verden. I de seneste 50 år har Nielaus været en familieejet virksomhed, hvilket har videreført en solid sans for traditioner, dansk møbeldesign og det gode håndværk.

Historien om Nielaus starter helt tilbage i 1958, hvor møbelpolstrer Egon L. Lorentzen flyttede til Bramming. Han videreuddannede sig til møbelarkitekt, og i 1959 købte han Tømmerby Gl. Skole, hvor han sammen med broderen Kaj grundlagde virksomheden Jeki Møbler. Virksomheden specialiserede sig i primært polstermøbler med fokus på dansk design og godt møbelhåndværk, hvoraf flere er blevet møbelklassikere og produceres den dag i dag i de nye produktionsfaciliteter hos Nielaus i Bramming.
Tv. Jeki Møbler, 1964 – Th. Møbelpolster Egen Lorentzen, 1962. Billeder venligst udlånt af Bramming Byhistoriske Arkiv
London sofa blev tegnet og produceret helt tilbage i Jeki-tiden, men det tidsløse design gør, at sofaen stadig i 2022 produceres hos Nielaus.

Nielaus er et skandinavisk designmærke med en lang historie

I 1973 beslutter to medarbejdere fra Jeki Møbler at starte deres egen virksomhed og stifter firmaet Nielaus Møbler - også i Bramming. Virksomhedens særegne navn, Nielaus, forbindes af mange umiddelbart med tyske lyde, men i virkeligheden er det blot sammensat af ejernes efternavne, Nielsen og Laursen - kaldet Lause, som er sat sammen til et nyt ord.

Nielaus producerede også polstermøbler med kendte møbeldesignere bl.a. svenske John Bertil, som var en markant del af virksomhedens udtryk. Selvom man kunne se de to virksomheder Jeki og Nielaus som konkurrenter, så var der alligevel et tæt samarbejde bl.a. omkring indkøb af forskellige tekstiler.

Tv. Nissen & Gehl tilbage i 1970´erne med et typisk stoledesigns - Th. Nielaus design, ca. 1978
Tv. Ikoniske Beo stole, designet af Nissen & Gehl  – Th.  Stol fra kollektionen i 1970 ´erne
Walter og Gunhild Frederiksen overtog Nielaus i 1982

Nielaus bliver en familiejet virksomhed

Walter Frederiksen, der er far til de nuværende ejere af Nielaus, startede i Nielaus i 1975 som møbelpolstrer og værkfører. Han så store muligheder i Nielaus og deres mange designmøbler, og i 1981 overtog Walter Frederiksen sammen med en af de oprindelige ejere Nielaus for at videreføre virksomheden i en ny konstellation. Året efter overtog Walter Frederiksen sammen med han hustru Gunhild hele virksomheden, og herefter gik det stærkt for møbelvirksomheden Nielaus, da Jeki Møbler sammenlægges med Nielaus i 1998, og få år efter bliver alle møbler markedsført under navnet Nielaus.

Et typisk møbeldesign fra Nielaus i begyndelsen af 1980´erne
Op igennem 00´erne ekspanderede Nielaus og opkøbte en række danske møbelproducenter: 2001: Lindebjerg Møbelfabrik, 2003: Holstebro Møbelfabrik og i 2007: AP Dreamseat. Herved fik Nielaus adgang til unikke møbeldesigns som bl.a. de kendte Modo 290-stole af Steen Østergaard og Fly Relaxstol af Ditlev Karstens, som i dag kendetegner profilen hos Nielaus med moderne møbler med stolte design- og håndværkstraditioner og en meget høj kvalitet,
Sønnerne Jesper og Kim Nordentoft blev i 2013 ejere af Nielaus

Nielaus – en familieejet virksomhed med værdier i 50 år

Nielaus har siden 1982 været en familieejet virksomheden, og sønnerne Jesper og Kim Nordentoft startede som helt unge i virksomheden som fejedrenge på fabriksgulvet. I 2013 blev der gennemført et fuldt generationsskifte, og Jesper og Kim er i dag ejere af Nielaus.

I de seneste 50 år har Nielaus dermed været en familieejet virksomhed, og ydermere er sønnerne vokset op i – stort set - virksomheden, hvilket afspejler sig i deres sans for traditioner, dansk møbeldesign og det gode håndværk. Der betyder, at også de nuværende ejere har ”hands on” og er med i hele processen samt sikre, at ingen går på kompromis med kvalitet og kundeoplevelse.

I dag samarbejder Nielaus med nogle af de bedste danske møbeldesignere som Arne Vodder, Steen Østergaard, Nissen & Gehl, Hee Welling, Ditlev Karsten, Andreas Hansen og Carlo Volf, som har været med til at etablere Nielaus som en af de førende danske producenter af danske møbeldesigns. Virksomheden beskæftiger i 2022 ca. 30 medarbejdere, som alle fortolker Nielaus-kulturen og historien om møbelfremstilling på fornemste vis og båret oppe af de stærke familiemæssige værdier omkring design, kvalitet og håndværk.

Nielaus: Møbeldesign, kvalitet & håndværk siden 1959